General Awareness Quiz for SSC, Railway, Banking, Defence

General Awareness Quiz for all Competitive Exams

Q1. Rajiv Kapoor who passed away was related to which profession?

(a) Lawyer
(b) Actor
(c) Filmmaker
(d) Professor
(e) Singer

View Answer

S1. Ans.(b)
Sol. Rajiv Kapoor who passed away was Actor.


Q2. Where did President Ram Nath Kovind inaugurate Gen. Thimayya Memorial Museum?

(a) Himachal Pradesh
(b) Bihar
(c) Chattisgarh
(d) Karnataka
(e) Andhra Pradesh

View Answer

S2. Ans.(d)
Sol. President Kovind Inaugurates General KS Thimayya Museum in Karnataka


Q3. Who won the Allan Border Medal 2021, one of the top honour of the Australian Cricket Awards?

(a) Jos Buttler
(b) Aaron Finch
(c) Steve Smith
(d) Dani Willis
(e) None of the Above

View Answer

S3. Ans.(c)
Sol. Former captain Steve Smith claimed his third Allan Border Medal while Beth Mooney bagged her maiden Belinda Clarke Award, the top two honours of the Australian Cricket Awards.


Q4. The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) regulated states to keep industrial trans fatty acids in any product to be not more than 2 per cent by mass of the total oils/fats present in the product from which date?

(a) May 1, 2021
(b)April 1,2022
(c)January 1, 2022
(d)June 1, 2021
(e)March 1,2022

View Answer

S4. Ans.(c)
Sol. Under the regulation notified on December 29 last year, FSSAI said it has limited industrial TFA (trans fatty acids) to not more than 3 per cent in all fats and oils by January 2021 and not more than 2 per cent by January 2022.


Q5. Indian has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with which country for the construction of the Lalandar [Shatoot] Dam in the latter country?

(a) Australia
(b) Africa
(c) Afghanistan
(d) Bangladesh
(e) Bhutan

View Answer

S5. Ans.(c)
Sol. India and Afghanistan Inks MoU for the construction of the Lalandar “Shatoot” Dam


Q6. What is the theme of World Pulses Day 2021?

(a) Time to Act for proteins
(b) Time for Good food
(c) LovePulses
(d) Nutritious Seeds for a Sustainable Future
(e) Contribution of Pulses to sustainable food production

View Answer

S6. Ans.(c)
Sol. The celebration this year under the theme #LovePulses for a healthy diet and planet will be an opportunity to raise awareness and recognize the contribution of pulses to sustainable food systems and healthy diets.


Q7. Where was the National Horticulture Fair 2021 held organized by the Indian Institute of Horticultural Research (IIHR)?

(a) Pune
(b) Mumbai
(c) West Bengal
(d) Bengaluru
(e) Tamil Nadu

View Answer

S7. Ans. (d)
Sol. The ICAR-Indian Institute of Horticultural Research, Hesaraghatta, Bengaluru is organizing National Horticulture Fair-2021.


Q8. Which team won the 13th CEC Cup Ice Hockey Championship?

(a) Wakha Mulbekh
(b) Club Chiktan
(c) Drass Red
(d) Shakar Chiktan
(e) None of these

View Answer

S8. Ans.(c)
Sol. Drass Red has won the 13th CEC Cup Ice Hockey Championship beating Hockey Club Chiktan team in the Final match.


Q9. When is International Epilepsy Day 2021 observed?

(a) February 4
(b) February 5
(c) February 6
(d) February 7
(e) February 8

View Answer

S9. Ans.(e)
Sol. The International Epilepsy Day is observed on the second Monday of February every year across the world. In 2021, the International Epilepsy Day was observed on February 08.


Q10. Which state government has approved ‘Rejuvenating Watersheds for Agricultural Resilience through Innovative Development (REWARD)’ project to be implemented with World Bank’s assistance?

(a) Maharashtra
(b) Tamil Nadu
(c) Goa
(d) West Bengal
(e) Odisha

View Answer

S10. Ans.(e)
Sol. Which state government has approved ‘Rejuvenating Watersheds for Agricultural Resilience through Innovative Development (REWARD)’ project to be implemented with World Bank’s assistance.


Q11. Which airport bagged ‘Voice of the Customer’ global recognition from the Airports Council International World?

(a) Chhatrapati Shivaji International Airport
(b) Bangalore International Airport Limited
(c) Chennai International Airport
(d) Netaji Subhas Chandra Bose International Airport
(e) Rajiv Gandhi International Airport

View Answer

S11. Ans.(b)
Sol. Bengaluru Airport Bags ACI World’s ‘Voice of The Customer’ Award.


Q12. In which of its district will the Uttar Pradesh government set up India’s first leather park?

(a) Aligarh
(b) Udaipur
(c) Kanpur
(d) Surat
(e) Meerut

View Answer

S12. Ans.(c)
Sol. Uttar Pradesh government will establish the first leather park of the country in Kanpur district.


Q13. Which virtual intelligence tool did IT and Communications Minister Ravi Shankar Prasad launch along with” Work from Anywhere” portal?

(a) Vitara
(b) Mikoyan
(c) SpeedX
(d) Tejas
(e) None of these

View Answer

S13. Ans.(d)
Sol. IT and Communications Minister Ravi Shankar Prasad will launch virtual intelligence tool Tejas and ‘Work from Anywhere’ portal at an event on Thursday, according to an official release.


Q14. Where was the Indian Naval Fast Attack Craft (IN FAC) T-81 of the Super Dvora MK II class decommissioned?

(a) Pune
(b) Kolkata
(c) Kerala
(d) Mumbai
(e) Tamil Nadu

View Answer

S14. Ans.(d)
Sol. Indian Naval Fast Attack Craft (IN FAC) T-81 of the Super Dvora MK II class was decommissioned on 28 January 2021 at Naval Dockyard, Mumbai after having served the nation successfully for more than 20 years.


Q15. Which institute has developed a satellite named ‘SriShakthiSat’ that could perform all Internet of Things (IoT) right from detecting an underground pipeline leakage to fire in forest or multi-storeyed buildings, going to be launched by ISRO?

(a) Indra Ganesan College of Engineering
(b) Indian Institute of Engineering Science and Technology, Shibpur
(c) Sri Shakthi Institute of Engineering and Technology
(d) KPR Institute of Engineering and Technology
(e) Mount Zion College of Engineering and Technology

View Answer

S15. Ans.(c)
Sol. SriShakthiSat, the satellite is developed by the Sri Shakthi Institute of Engineering and Technology at Chinniyampalayam, Coimbatore.


 767 total views,  1 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.