General Awareness Quiz for SSC, Railway, Banking, Defence

General Awareness Quiz for all Competitive Exams

Q1. Sridhar Vembu, founder of which organization has been appointed to the newly reconstituted National Security Advisory board (NSAB)?

(a) Slack
(b) Evernote
(c) AnyDesk
(d) Zoho
(e) None of these

View Answer

S1. Ans.(d)
Sol. Zoho founder Sridhar Vembu has been appointed to the reconstituted National Security Advisory Board (NSAB) led by National Security Advisor (NSA) Ajit Doval.


Q2. Who has been appointed as the new managing director by Google Cloud for its India operations?

(a) Bikram Singh Bedi
(b) Dilip Parikh
(c) Vikram Sahni
(d) Suresh Mehta
(e) Karan Bajwa

View Answer

S2. Ans.(a)
Sol. Google Cloud announced the appointment of Bikram Singh Bedi as the Managing Director for its India business.


Q3. Indian drama “Pebbles”, directed by whom has won the the Tiger Award for best film, at the 50th International Film Festival Rotterdam (IFFR)?

(a) Amarsinh Chaudhary
(b) Keshubhai Patel
(c) Babubhai J. Patel
(d) Chhabildas Mehta
(e) Vinothraj PS

View Answer

S3. Ans.(e)
Sol. Indian drama Pebbles, directed by filmmaker Vinothraj PS, has won the top honour, the Tiger Award for best film, at the 50th International Film Festival Rotterdam (IFFR)


Q4. World’s largest radio telescope to be established by Square Kilometre Array Observatory (SKAO) will be an array of antennas located in which two continents?

(a) Asia and Africa
(b) Africa and Australia
(c) Antractica and Asia
(d) Europe and Africa
(e) Australia and Asia

View Answer

S4. Ans.(b)
Sol. Two radio telescope networks would be set up under the Square Kilometre Array Observatory. There would not be a single telescope but an array of antennas and dishes of radio telescopes. The two networks will be established in South Africa and Australia.


Q5. NASA has picked which company for its SPHEREx mission to study the history of the universe?

(a) Roscosmos
(b) European Space Agency
(c) Nasa
(d) SpaceX
(e) United Launch Alliance

View Answer

S5. Ans.(d)
Sol. The United States National Aeronautics and Space Administration (NASA) announced the selection of Elon Musk’s Space Exploration Technologies (SpaceX) to provide launch services for its SPHEREx mission.


Q6. Where will the country’s first thunderstorm research testbed be built?

(a) Chennai
(b) Balasore
(c) Kolkata
(d) Cuttack
(e) Bengaluru

View Answer

S6. Ans.(b)
Sol. India’s 1st Thunderstorm Research Testbed to be established in Balasore, Odisha.


Q7. Oscar-winning actor Christopher Plummer, who rose to prominence for his critically acclaimed film ‘Sound of Music’ who passed away hailed from which country?

(a) UK
(b) USA
(c) Brazil
(d) Canada
(e) Russia

View Answer

S7. Ans.(d)
Sol. The prolific and versatile Canadian-born actor Christopher Plummer was critically lionised as among the pre-eminent Shakespeareans of the past century and has bagged two Tonys and two Emmys, along with the Oscar.


Q8. Who has authored the book titled “Parliamentary Messenger in Rajasthan”?

(a) Kiran Nagakar
(b) Akhil Sharma
(c) K.N. Bhandari
(d) Namita Gokhale
(e) Meena Kandasamy

View Answer

S8. Ans.(c)
Sol. The book is written by Dr K.N. Bhandari and focuses on the health and education initiatives undertaken through the MPLAD Scheme.


Q9. Where was the 14th International Children’s Film Festival held?

(a) Beijing
(b) Colombo
(c) Tirana
(d) Dhaka
(e) Kabul

View Answer

S9. Ans.(d)
Sol. The 14th International Children’s Film Festival of Bangladesh (ICFFB) came to an end in Dhaka.


Q10. Ngozi Okonjo-Iweala who has become the first African and first woman to lead the embattled World Trade Organization (WTO) belongs to which country?

(a) Kenya
(b) Brazil
(c) Senegal
(d) Bhutan
(e) Nigeria

View Answer

S10. Ans.(e)
Sol. Nigeria’s Ngozi Okonjo-Iweala first woman, African national to head World Trade Organisation.


Q11. Which state government launched the Social Awareness and Action to Neutralise Pneumonia Successfully (‘SAANS’) campaign with the aim of reducing infant mortality due to pneumonia?

(a) Jharkhand
(b) Madhya Pradesh
(c) Gujarat
(d) Odisha

View Answer

S11. Ans.(b)
Sol. Madhya Pradesh has launched the Social Awareness and Action to Neutralize Pneumonia Successfully (‘SAANS’) campaign with the aim of reducing infant mortality due to pneumonia.


Q12. Which bank has announced to not allow its customers to withdraw money from non-EMV automated teller machines (ATMs)?

(a) Yes Bank
(b) ICICI bank
(c) State Bank of India
(d) Punjab National Bank
(e) Bank of Baroda

View Answer

S12. Ans.(d)
Sol. In an attempt to check frauds, the Punjab National Bank (PNB) has taken a giant step and won’t allow its customers to withdraw money from non-EMV automated teller machines (ATMs).


Q13. Where will the Micro, Small and Medium Enterprises, MSME wing of the Government of India will cooperate in setting up industries up to 20 crore rupees?

(a) Hazaribagh
(b) Dhanbad
(c) Chandigarh
(d) Ranchi
(e) Deogarh

View Answer

S13. Ans.(b)
Sol. In Jharkhand, the Micro, Small and Medium Enterprises, MSME wing of the Government of India will cooperate in setting up industries up to 20 crore rupees in Dhanbad.


Q14. Space technology startup Bellatrix Aerospace which s creating “taxi in space” has partnered with which of the following to ferry small satellites into multiple orbits?

(a) Bellatrix Aerospace
(b) Dhruva Space
(c) Skanda Aerospace
(d) Skyroot Aerospace
(e) Adnikul Aerospace

View Answer

S14. Ans.(a)
Sol. Bellatrix Aerospace’s ‘space taxi’ is expected to launch to low earth orbit in 2023 on the Vikram rocket of Skyroot Aerospace, a Hyderabad-based rocket startup.


Q15. With which organization did the defence ministry sign a contract to procure a software-defined radio tactical ship-borne system worth over Rs 1,000 crore?

(a) Bharat Heavy Electricals Limited
(b) Bharat Electronics Limited
(c)BEML Limited
(d) Hindustan Aeronautics Limited
(e) None of the Above

View Answer

S15. Ans.(b)
Sol. The Union Defence Ministry and Bharat Electronics Limited (BEL) signed a contract worth over Rs 1,000 crore for procurement of Defence Research and Development Organisation (DRDO) developed Software Defined Radio Tactical (SDR-Tac).


 1,863 total views,  3 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.