General Awareness Quiz for SSC, Railway, Banking, Defence

General Awareness Quiz for all Competitive Exams

Q1. Which among the following Banks has launched its ‘Green Deposit Programme’ for corporate clients?

(a) HDFC Bank
(b) ICICI Bank
(c) HSBC India
(d) IndusInd Bank
(e) Axis Bank

View Answer

S1.Ans.(c)
Sol.
The “green deposit programme” has been launched by HSBC India exclusively for corporate clients. Under this programme, the bank will use the deposits to finance green initiatives and environment-friendly projects.


Q2. DRDO recently conducted test flight of SMART system. It has been launched for which operation?

(a) Anti-aircraft warfare
(b) Space warfare
(c) Anti-submarine warfare
(d) Naval warfare
(e) Airborne warfare

View Answer

S2.Ans.(c)
Sol.
DRDO has successfully flight tested the “Supersonic Missile Assisted Release of Torpedo” (SMART) from Wheeler Island off the coast of Odisha.


Q3. Which of the following e-commerce company has partnered with ‘Indian Railway Catering and Tourism Corporation’ (IRCTC), to provide its customers with the facility to book reserved train tickets?

(a) Amazon
(b) Alibaba
(c) Paytm
(d) eBay
(e) Flipkart

View Answer

S3.Ans.(a)
Sol.
Amazon India has partnered with Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) to provide its customers with the facility to book reserved train tickets on its platform.


Q4. Who has won the Nobel Peace Prize 2020?

(a) David Attenborough
(b) Alaa Salah
(c) World Food Programme
(d) Alexei Navalny
(e) Greta Thunberg

View Answer

S4.Ans.(c)
Sol.
The Norwegian Nobel Committee has decided to award the Nobel Peace Prize for 2020 to the World Food Programme (WFP).


Q5. What is the name of the anti-radiation missile that was successfully test-fired by DRDO?

(a)Prahaar
(b)Agni-V
(c)Trishul
(d)MICA
(e)Rudram

View Answer

S5.Ans.(e)
Sol.
The DRDO has successfully flight-tested a new generation Anti-Radiation Missile (RUDRAM-1) at the Wheeler Island off the coast of Odisha.


Q6. Which state has become the first “Har Ghar Jal” State in the country by providing tap water connection to every rural household?

(a)Madhya Pradesh
(b)Goa
(c)Jharkhand
(d)West Bengal
(e)Karnataka

View Answer

S6.Ans.(b)
Sol.
Goa has become the first “Har Ghar Jal” State in the country by providing tap water connection to every rural household.


Q7. With which bank has Apollo Hospitals launched The Healthy Life Programme, a holistic healthcare solution which makes healthy living accessible and affordable on Apollo’s digital platform, Apollo 24*7?

(a)HDFC Bank
(b)Union Bank
(c)Kotak Mahindra Bank
(d)HSBC Bank
(e)Axis Bank

View Answer

S7.Ans.(a)
Sol.
India’s leading private sector bank, HDFC Bank and Apollo Hospitals have collaborated to launch the “HealthyLife Programme”, a holistic healthcare solution.


Q8. Vinod Kumar Singh, who has passed away recently, was serving as the Minister for Backward and Extremely Backward Classes of which state?

(a)Rajasthan
(b)Bihar
(c)Haryana
(d)Gujarat
(e)Uttar Pradesh

View Answer

S8.Ans.(b)
Sol.
Minister for Backward and Extremely Backward Classes in Bihar, Vinod Kumar Singh passed away due to COVID-19. He was a BJP MLA from the Pranpur Assembly constituency of Katihar district.


Q9. Which country will receive its first submarine namely, “INS Sindhuvir” from India?

(a)Mauritius
(b)Bangladesh
(c)Sri Lanka
(d)Myanmar
(e)Maldives

View Answer

S9.Ans.(d)
Sol.
INS Sindhuvir is handed over by the Indian Navy to Myanmar. This is the first submarine in the Myanmar Navy’s arsenal.


Q10. Which bank has recently partnered with the Apollo Hospitals to launch a holistic healthcare solution, ‘The HealthyLife Programme’?

(a) ICICI Bank
(b) Axis Bank
(c) HDFC Bank
(d) Kotak Mahindra Bank
(e) Yes Bank

View Answer

S10.Ans.(c)
Sol.
HDFC Bank and Apollo Hospitals have collaborated to launch the “HealthyLife Programme”, a holistic healthcare solution.


Q11. What is the currency of Bangladesh?

(a)Taka
(b)Marka
(c)Pula
(d)Real
(e)Lev

View Answer

S11.Ans.(a)
Sol.
Taka is the currency of Bangladesh.


Q12. Ayodhya is situated on the bank of which of the following rivers?

(a)Son
(b)Yamuna
(c)Ganga
(d)Saryu
(e)Chambal

View Answer

S12.Ans.(d)
Sol.
Ayodhya, the holy city of Lord Rama, is situated on the banks of the Saryu River.


Q13. The “Kinnerasani Wildlife Sanctuary” is located in the Indian state of _____.

(a)Tamil Nadu
(b)Telangana
(c)Kerala
(d)Uttar Pradesh
(e)None of these

View Answer

S13.Ans.(b)
Sol.
Kinnerasani Wildlife Sanctuary is a forest located in Bhadradri Kothagudem district, Telangana state of India.


Q14. In which of the following states is the Dimapur airport located

(a)Tripura
(b)Bihar
(c)Assam
(d)Nagaland
(e)Chhattisgarh

View Answer

S14.Ans.(d)
Sol.
Dimapur Airport is located at Dimapur in the Indian state of Nagaland.


Q15. Juba is the capital of which of the following country?

(a)South Sudan
(b)Tanzania
(c)Somalia
(d)Serbia
(e)Tajikistan

View Answer

S15.Ans.(a)
Sol.
South Sudan, also called Southern Sudan, country located in northeastern Africa. South Sudan’s capital is Juba.


 70 total views,  1 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.