English Language Quiz for all Competitive Exams

Daily English Language Quiz for all Competitive Exams

Directions (1-5): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against every five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

The US is in the (1) of a cleanup of toxic financial waste that will cost taxpayers hundreds of billions of dollars, at the very least. The primary manufacturers of these hazardous products donated multimillion-dollar paychecks for their efforts. So why shouldn’t they (2) to pay for their mop-up? This is, after all, what the US Congress (3) in 1980 for (4) of actual toxic waste. Under the Superfund law (5) that year, polluters pay for the mess they make.

Q1.
(a) range
(b) depth
(c) midst
(d) essence
(e) debate

View Answer

S1. Ans. (c)


Q2.
(a) hesitate
(b) come
(c) defy
(d) have
(e) admit

View Answer

S2. Ans. (d)


Q3.
(a) decreed
(b) refrained
(c) commented
(d) admonished
(e) visualized

View Answer

S3. Ans.(a)


Q4.
(a) consumers
(b) advocates
(c) exponents
(d) producers
(e) users

View Answer

S4. Ans.(d)


Q5.
(a) revoked
(b) forced
(c) squashed
(d) abandoned
(e) enacted

View Answer

S5. Ans. (e)


Directions (6-10): The Following questions have two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

Q6. His presentation was so lengthy and ______ that it was difficult for us to find out the real ________ in it.

(a) verbose, content
(b) tedious, skill
(c) laborious, coverage
(d) simple, meaning
(e) Monotonous, meaning

View Answer

S6. Ans. (a)
Sol. Option(a) is correct
One can find only content or substance of a speech.
Verbose means full of unwanted words.
Tedious = boring


Q7. We can coax physical nature into ________ many of our wishes but we cannot ________ authority over it or make it change its ways one jot.

(a) granting, empower
(b) satiating, display
(c) satisfying, exercise
(d) stimulating, exercise
(e) fulfilling, have

View Answer

S7. Ans. (c)


Q8. They refused to ________ any more evasive replies and decided to resolve the issue within the _______ of the major.

(a) notice, eccentricity
(b) brook, jurisdiction
(c) bloom, indulgence
(d) suffer, fortitude
(e) hamper, courage

View Answer

S8. Ans. (b)
Sol. Brook means to tolerate and jurisdiction is the area of authority.
Eccentricity = strange behaviour
Indulgence = uncontrolled fulfilment of desire
Fortitude = patience in difficult condition.


Q9. The _________ of opinion which emerged at a recently concluded seminar was that the problem of dowry cannot be _______ unless the law against it is made more stringent.

(a) divergence, managed
(b) convergence, appreciated
(c) consensus, tackled
(d)similarity, curbed
(e) Plethora, faced

View Answer

S9 . Ans. (c);
Sol. Option(C) is correct
We can only tackle the problem. Consensus means similarity in opinion
Convergence on = consensus
Divergence = difference in opinion


Q10. Handicrafts constitute an important ________ of the decentralized sector of India’s economy and ________ employment to over six million artisans.

(a)factor, aims
(b)extension, plants
(c)segment, provides
(d)period, projects
(e) part, give

View Answer

S10. Ans. (c);
Sol. Option(C) is correct
India’s economy implies that something is its segment i.e. handicrafts and the work in handicrafts segment eradicates the unemployment.
So option C is the correct choice.


Directions (11-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (e). (ignore the errors of punctuation, if any.)

Q11. (A) At presently the global /(B) supply of wheat is /(C) the lowest it has been /(D) for the past fifty years. /(E) No error

(a)A
(b)B
(c)C
(d)D
(e)E

View Answer

S11. Ans. (a)
Sol. ‘Present’ should replace ‘presently’. At present – at this time, or occuring now


Q12. It goes to his credit (A)/that he was a clean man (B)/in politics as well as (C)/ his person dealings. (D)/ No error (E)
(a)A
(b)B
(c)C
(d)D
(e)E

View Answer

S12. Ans. (d)
Sol. instead of ‘his person dealings’ use ‘his personal dealings’


READ DAILY HINDU EDITORIAL VOCABULARY


Q13. It is better (A)/ to keep one’s head in the (B)/ face of danger than (C) / losing one’s courage (D) / No error(E).
(a)A
(b)B
(c)C
(d)D
(e)E

View Answer

S13. Ans. (d)
Sol. Explanation: it should be to lose both side of adjective same preposition is used.


Q14. (A) There are ways and measures /(B) to be followed if we /(C) really mean to enhancing agricultural /(D) growth in the years to come. /(E) No error
(a)A
(b)B
(c)C
(d)D
(e)E

View Answer

S14. Ans. (c)
Sol. It should be ‘enhance’ in place of ‘enhancing’.


Q15. In emerging economies, (A)/ the private credit market (B)/ remains highly segmented and thus (C)/ weaken power of monetary policy. (D)/ No error (E)
(a)A
(b)B
(c)C
(d)D
(e)E

View Answer

Sol. Change ‘weaken’ into ‘weakens’ as singular subject (market) must be followed by singular verb (weakens).


 1 total views,  1 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.