General Awareness Quiz for SSC, Railway, Banking, Defence

General Awareness Quiz on Awards: Jan 2021

Q1. Which of the following is not the winner of the Padma Bhushan award 2020?

(a)S.C. Jamir
(b)Mary Kom
(c)P.V. Sindhu
(d)Anand Mahindra
(e)None of These

View Answer

S1.Ans(b)
Sol. Mary Kom is selected for the Padam Vibhushan Award, 2020.


Q2. Who has won the Man Booker Prize 2020?

(a)Diane Cook
(b)Avni Doshi
(c)Maaza Mengiste
(d)Elif Shafak
(e)Douglas Stuart

View Answer

S2.Ans(e)
Sol. Douglas Stuart has won the man Booker Prize 2020.


Q3. Who won the 2020 Nobel Prize in Peace?

(a)World Food Programme (WFP)
(b)Tunisian National Dialogue Quartet(TNDQ)
(c)Intergovernmental Panel on Climate Change(IPCC)
(d)International Campaign to Abolish Nuclear Weapons(ICANW)
(e)Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons(OPCW)

View Answer

S3.Ans(a)
Sol. The Nobel Peace Prize 2020 was awarded to World Food Programme (WFP).


Q4. Which is the third highest Padma award in India?

(a)Padma Bhushan
(b)Padma Vibhushan
(c)Bharat Ratna
(d)Padma Shree
(e)None of the Above

View Answer

S4.Ans(d)
Sol.Padma Shree is the third-highest Padma award in India.


Q5. Who is Awarded Indira Gandhi Peace Prize 2019?

(a)Angela Merkel
(b)Manmohan Singh
(c)Sir David Attenborough
(d)Ela Bhatt
(e)Sheikh Hasina

View Answer

Sol. Sir David Attenborough has been conferred with Indira Gandhi Peace Prize for 2019 at a virtual ceremony.


Q6. Who won the Sarala Puraskar in 2020?

(a)Sachi rautara
(b)Gopinath Mohanty
(c)Nilakantha Das
(d)Nityanand Nayak
(e)Manoj Das

View Answer

S6.Ans(d)
Sol. Odia poet, Nityananda Nayak was honored with the prestigious Sarala Puraskar.


Q7. When were Padma awards instituted?

(a)1948
(b)1954
(c)1965
(d)1985
(e)1974

View Answer

S7.Ans(b)
Sol. The Padma Awards were instituted in 1954.


Q8. Padma Bhushan award 2020 winner Ms. Krishnammal Jagannathan belongs to which field?

(a)Networking
(b)Architecture
(c)Literature and Education
(d)Networking
(e)Social Work

View Answer

S8.Ans(e)
Sol. Ms. Krishnammal Jagannathan is a social worker of Tamil Nadu. She has worked hard to uplift the life of the poor, landless, people.


Q9. Who won the Ig Noble Prize 2020 for Medical Education?

(a)Jair Bolsonaro
(b)Boris Johnson
(c)Vladimir Putin
(d)Narendra Modi
(e)Donald Trump

View Answer

S9.Ans(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has been awarded the Ig Nobel Prize 2020 for Medical Education.


Q10. Who won the National Award to Teachers 2020?

(a)Sudha Painuli
(b)Manoj Kumar
(c)Nardev Singh
(d)Rajender Singh
(e)Surender Kumar

View Answer

S10.Ans(a)
Sol. The National Award to Teachers 2020 Sudha Painuli.


Q11. How many peoples have been awarded ‘Padma Vibhushan’ in 2020?

(a)5
(b)7
(c)11
(d)16
(e)8

View Answer

S11.Ans(b)
Sol. ‘Padma Vibhushan Award’ 2020 has been awarded to 7 peoples.


Q12. P C Mahalanobis Lifetime Achievement Award given to_______.

(a)Ved Prakash Dudeja
(b)K Sivan
(c)C Rangarajan
(d)Kritika Pandey
(e)Ratnakar Matkari

View Answer

S12.Ans(c)
Sol. Former Reserve Bank of India Governor C. Rangarajan has been conferred the P.C. Mahalanobis Lifetime Achievement Award.


Q13. 2020 Dada Saheb Phalke Award Given to________.

(a)Jamie Vardy
(b)Ved Prakash Dudeja
(c)Sachin Awasthi
(d)Dhanush K Raja
(e)Kezang D Thongdok

View Answer

S13.Ans(d)
Sol. Tamil megastar Dhanush K Raja won Dadasaheb Phalke Award (South) 2020 for the best actor in the movie Asuran.


Q14. Who won the Padma Shri award from Telangana?

(a)Chinthala Venkat Reddy
(b)Sanjeev Bikhchandani
(c)Usha Chaumar
(d)Digambar Behera
(e)H. M. Desai

View Answer

S14.Ans(a)
Sol. The Padma Shri award from Telangana is Chinthala Venkat Reddy.


Q15. Who won the 29th Bihari Puskar in 2020?

(a)Vijay Sharma
(b)Dr. Aidan Singh
(c)Manisha Kulkarni
(d)Chand Prakash
(e)None of the above

View Answer

S15.Ans(b)
Sol. Dr. Aidan Singh Bhati will be awarded the 29th Bihari Puraskar for his poetry collection.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.