Computer Knowledge

Computer Knowledge Quiz for all Competitive Exams: Day 3

Computer Awareness section will definitely help you to increase your overall score if in case other sections are more difficult than the expectation. We are giving you a question set based on the types and patterns of questions asked in the Computer Knowledge section in previous years.

Download Computer Capsule for IBPS RRB Clerk & RRB PO Mains PDF Click Here

Q1. _________ is a set of computer programs used on a computer to help perform tasks. 

_____एक कंप्यूटर प्रोग्राम का एक सेट है जिसका उपयोग कंप्यूटर पर कार्यों को करने में मदद के लिए किया जाता है।

(a) An instruction

(b) Memory

(c) A processor

(d) Software

(e) None of these

View Answer

S1. Ans. (d)

Sol. Software is a set of computer programs used on a computer to help perform tasks. Computer software, or simply software, is that part of a computer system that consists of encoded information or computer instructions, in contrast to the physical hardware from which the system is built.

सॉफ्टवेयर कंप्यूटर पर कंप्यूटर प्रोग्राम का एक सेट है जिसका उपयोग कार्यों को करने में मदद के लिए किया जाता है। कंप्यूटर सॉफ्टवेयर, या बस सॉफ्टवेयर, एक कंप्यूटर सिस्टम का वह हिस्सा है जिसमें भौतिक हार्डवेयर के विपरीत एन्कोडेड जानकारी या कंप्यूटर निर्देश होते हैं, जिसमें से सिस्टम बनाया गया है।


Q2.Which can read data and convert them to a form that a computer can use?

जो डेटा को पढ़ सकते हैं और उन्हें एक ऐसे रूप में परिवर्तित कर सकते हैं जिसका उपयोग कंप्यूटर कर सकता है?

(a) Logic

(b) Control

(c) Output device

(d) Storage

(e) Input device

View Answer

S2. Ans.(e)


Q3.Which of the following converts all the source code into machine code, creating an executable file.

निम्नलिखित में से कौन सा सभी स्रोत कोड को मशीन कोड में परिवर्तित करता है, एक निष्पादन योग्य फ़ाइल बनाता है।

(a) linker

(b) assembler

(c) compiler

(d) interpreter

(e) None of these

View Answer

S3. Ans.(c)

Sol. The compiler converts all source code of high level programming language into low level machine code.

कंपाइलर उच्च-स्तरीय प्रोग्रामिंग भाषा के सभी स्रोत कोड को निम्न-स्तरीय मशीन कोड में परिवर्तित करता है।


Q4.Which type of software coordinates the interaction of technology devices?

किस प्रकार का सॉफ्टवेयर प्रौद्योगिकी उपकरणों की परस्पर क्रिया का समन्वय करता है?

(a) Application software

(b) RAM

(c) Utility software

(d) Systems software

(e) None of these

View Answer

S4. Ans.(d)

Sol. System software is a type of computer program that is designed to run a computer’s hardware and application programs.

सिस्टम सॉफ्टवेयर एक प्रकार का कंप्यूटर प्रोग्राम है जिसे कंप्यूटर के हार्डवेयर और एप्लिकेशन प्रोग्राम को चलाने के लिए डिज़ाइन किया गया है।


Q5.The barcode which is used on all types of items is read by a scanning device directly into the computer. What is the name of this scanning device?  

बारकोड जिसका उपयोग सभी प्रकार की वस्तुओं पर किया जाता है, एक स्कैनिंग डिवाइस द्वारा सीधे कंप्यूटर में पढ़ा जाता है। इस स्कैनिंग डिवाइस का नाम क्या है?

(a) Laser scanner

(b) Wand

(c) OCR

(d) MICR

(e) None of these

View Answer

S5. Ans. (a)


Q6.Which among the following is a software that uses a pattern-matching technique to examine all files on a disk looking for harmful code?

निम्नलिखित में से कौन सा एक सॉफ्टवेयर है जो हानिकारक कोड की तलाश में डिस्क पर सभी फ़ाइलों की जांच करने के लिए एक पैटर्न-मिलान तकनीक का उपयोग करता है?

(a) Multimedia Player

(b) Backup software

(c) Driver imaging

(d) Antivirus Software

(e) None of these

View Answer

S6. Ans. (d) 

Sol. Antivirus or anti-virus software, sometimes known as anti-malware software, is computer software used to prevent, detect and remove malicious software.

एंटीवायरस या एंटी-वायरस सॉफ़्टवेयर, जिसे कभी-कभी एंटी-मैलवेयर सॉफ़्टवेयर के रूप में जाना जाता है, कंप्यूटर सॉफ़्टवेयर का उपयोग दुर्भावनापूर्ण सॉफ़्टवेयर को रोकने, पता लगाने और निकालने के लिए किया जाता है।


Q7.Which of the following software programs that allow you to legally copy files and give them away at no cost?

निम्नलिखित में से कौन सा सॉफ़्टवेयर प्रोग्राम आपको कानूनी रूप से फ़ाइलों की प्रतिलिपि बनाने और उन्हें बिना किसी लागत के दूर करने की अनुमति देता है?

(a) Time sharing

(b) Public domain

(c) Shareware

(d) Commercial

(e) None of these

View Answer

S7. Ans.(c)

Sol. shareware is software that allows a user to try all or part of the program for free before buying it

शेयरवेयर वह सॉफ्टवेयर है, जो उपयोगकर्ता को खरीदने से पहले सभी या कार्यक्रम के कुछ हिस्सों को मुफ्त में आज़मा सकता है


Q8.A DVD is an example of a:

एक डीवीडी इसका एक उदाहरण है:

(a) Output device

(b) Hard disc

(c) Optical disc

(d) Solid-state storage device

(e) None of these

View Answer

S8. Ans.(c)

Sol. A DVD is an optical disc. The data is read or written on the surface of the disc with the help of a laser beam.

डीवीडी एक ऑप्टिकल डिस्क है। डेटा को लेजर बीम की मदद से डिस्क की सतह पर पढ़ा या लिखा जाता है।


Q9.What is a specialized software program that allows input and output devices to communicate with the rest of the computer system?

एक विशेष सॉफ़्टवेयर प्रोग्राम क्या है जो इनपुट और आउटपुट डिवाइस को कंप्यूटर के बाकी हिस्सों के साथ संवाद करने की अनुमति देता है?

(a) Utility driver

(b) Utility program

(c) Data compression utility

(d) Device driver

(e) None of these

View Answer

S9. Ans.(d)

Sol. A device driver is a particular form of software application that is designed to enable interaction with hardware devices. Without the required device driver, the corresponding hardware device fails to work.

डिवाइस ड्राइवर सॉफ्टवेयर एप्लिकेशन का एक विशेष रूप है जो हार्डवेयर उपकरणों के साथ बातचीत को सक्षम करने के लिए डिज़ाइन किया गया है। आवश्यक डिवाइस ड्राइवर के बिना, संबंधित हार्डवेयर डिवाइस काम करने में विफल रहता है


Q10.What is the function of the control unit?

नियंत्रण इकाई का कार्य क्या है?

(a) Providing resources to another node on a network

(b) Performing complex task of logical and arithmetic functions

(c) Managing memory usage

(d) Directing the operation of the other units by providing timing and control signals.

(e) All of the above

View Answer

S10. Ans.(d)

Sol. A control unit (CU) handles all processor control signals. It directs all input and output flow, fetches code for instructions from microprograms and directs other units and models by providing control and timing signals.

एक नियंत्रण इकाई (सीयू) सभी प्रोसेसर नियंत्रण संकेतों को संभालती है। यह सभी इनपुट और आउटपुट प्रवाह को निर्देशित करता है, माइक्रोप्रोग्राम से निर्देशों के लिए कोड प्राप्त करता है और नियंत्रण और समय संकेत प्रदान करके अन्य इकाइयों और मॉडलों को निर्देशित करता है।


READ DAILY CURRENT AFFAIRS IN HINDI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.