Computer Knowledge

Computer Knowledge Quiz for all Competitive Exams: Day 2

Computer Awareness section will definitely help you to increase your overall score if in case other sections are more difficult than the expectation. We are giving you a question set based on the types and patterns of questions asked in the Computer Knowledge section in previous years.

Q1. What is an Operating system?

ऑपरेटिंग सिस्टम क्या है?

(a) It is an interface between User and the Computer

(b) It manages all resources

(c) It does all process management tasks

(d) All of the above

(e) None of these

View Answer

S1. Ans.(d)

Sol. Operating System is software that works as an interface between a user and the computer hardware. The primary objective of an operating system is to make the computer system convenient to use and to utilize computer hardware in an efficient manner.

ऑपरेटिंग सिस्टम सॉफ्टवेयर है जो एक यूजर और कंप्यूटर हार्डवेयर के बीच इंटरफेस का काम करता है। एक ऑपरेटिंग सिस्टम का प्राथमिक उद्देश्य कंप्यूटर सिस्टम को उपयोग करने के लिए सुविधाजनक बनाना और कुशल तरीके से कंप्यूटर हार्डवेयर का उपयोग करना है।


Q2. Which process checks to ensure the components of the computer are operating and connected properly?

कंप्यूटर के भाग ठीक से काम कर रहे हैं और उससे जुड़े हुए हैं यह कौन सी प्रक्रिया सुनिश्चित करती है?

(a) Booting

(b) Processing

(c) Saving

(d) Editing

(e) None of these

View Answer

S2. Ans.(a)

Sol. Booting is a startup sequence that starts the operating system of a computer when it is turned on. A boot sequence is the initial set of operations that the computer performs when it is switched on. Every computer has a boot sequence. The average computer doesn’t understand the boot sequence but is important to know for customizing and troubleshooting your computer.

बूटिंग एक स्टार्टअप अनुक्रम है जो चालू होने पर कंप्यूटर के ऑपरेटिंग सिस्टम को शुरू करता है। एक बूट अनुक्रम ऑपरेशन का प्रारंभिक सेट है जिसे कंप्यूटर स्विच ऑन करते समय करता है। हर कंप्यूटर में बूट अनुक्रम होता है। औसत कंप्यूटर बूट अनुक्रम को नहीं समझता है लेकिन आपके कंप्यूटर को कस्टमाइज़ और समस्या निवारण के लिए जानना महत्वपूर्ण है।


Q3. The ability of an operating system to run more than one application at a time is called _________.

एक समय में एक से अधिक एप्लिकेशन चलाने के लिए ऑपरेटिंग सिस्टम की क्षमता को _________ कहा जाता है।

(a) Multi-tasking 

(b) Object-oriented programming

(c) Multi-user computing

(d) Real-Time

(e) None of the above

View Answer

S3. Ans. (a)

Sol. The ability of an operating system to run more than one application at a time is called Multi-tasking.

एक समय में एक से अधिक एप्लिकेशन चलाने के लिए ऑपरेटिंग सिस्टम की क्षमता को मल्टी-टास्किंग कहा जाता है।


Q4. Which of the following is used to switch between open programs?

निम्नलिखित में से किसका उपयोग ओपन प्रोग्राम के बीच स्विच करने के लिए किया जाता है?

(a) Alt+tab

(b) Ctrl+tab

(c) Shift+tab

(d) Ctrl+Alt

(e) Alt+Shift

View Answer

S4.Ans.(a)


Q5.To move to the beginning of a line of text, press the __________ key.

टेक्स्ट की पंक्ति की शुरुआत में जाने के लिए, __________ कुंजी दबाएँ।

(a) a

(b) pageup

(c) enter

(d) home

(e) None of these

View Answer

S5.Ans.(d)

Sol. Home key returns you to the beginning of the line, document, page, cell, or screen of where your cursor is positioned.

होम कुंजी आपको उस पंक्ति, दस्तावेज़, पृष्ठ, सेल, या स्क्रीन की शुरुआत में लौटाती है जहां आपका कर्सर स्थित है।


Q6. Which among the following is a language used in a computer that is very similar to, the language of humans and is easy to understand?

निम्नलिखित में से कौन सी कंप्यूटर में इस्तेमाल होने वाली भाषा है जो मनुष्यों की भाषा के समरूप और समझने में आसान है?

(a) Source Code

(b) Machine Language

(c) High Level Language

(d) Object Code

(e) Assembly language

View Answer

S6.Ans (c)

Sol.  A high-level language is a programming language such as C, FORTRAN, or Pascal that enables a programmer to write programs that are independent of any specific type of computer. Such languages are considered high-level because they are closer to human languages and further from machine languages.

एक उच्च-स्तरीय भाषा एक प्रोग्रामिंग भाषा है जैसे C, FORTRAN, या पास्कल जो प्रोग्रामर को ऐसे प्रोग्राम लिखने में सक्षम बनाती है जो किसी भी विशिष्ट प्रकार के कंप्यूटर से स्वतंत्र हों। ऐसी भाषाओं को उच्च-स्तरीय माना जाता है क्योंकि वे मानव भाषाओं के करीब हैं और मशीन भाषाओं से आगे हैं।


Q7.The first electronic digital computer contained _________?

प्रथम इलेक्ट्रॉनिक डिजिटल कंप्यूटर में _________ निहित था?

(a) Electronic valves

(b) Neural Networks

(c) Fuzzy Logic

(d) Semiconductor memory

(e) None of these

View Answer

S7.Ans.(a)


Q8.What is the sequence of events that occurs in the computer when it is interpreting and executing an instruction known as?

जब कंप्यूटर एक निर्देश की इंटरप्रेटिंग और एग्जीक्यूटिंग कर रहा हो तो घटित होने वाली घटनाओं का क्रम क्या है?

(a) Execution cycle

(b) Instruction cycle

(c) Working cycle

(d) Machine cycle

(e) None of the above

View Answer

S8. Ans. (b) 

Sol. An instruction cycle is the basic operational process of a computer. It is the process by which a computer retrieves a program instruction from its memory, determines what actions the instruction dictates, and carries out those actions.

एक निर्देश चक्र एक कंप्यूटर की बुनियादी परिचालन प्रक्रिया है। यह वह प्रक्रिया है जिसके द्वारा एक कंप्यूटर अपनी मेमोरी से एक प्रोग्राम इंस्ट्रक्शन को पुनः प्राप्त करता है, यह निर्धारित करता है कि इंस्ट्रक्शंस क्या निर्देश देता है और उन कार्यों को करता है।


Q9._____ is a Windows utility program that located and eliminates unnecessary fragments and rearranges filed and unused to disk space to optimise operations.

 _____ एक विंडोज यूटिलिटी प्रोग्राम है जो अनावश्यक खंडों को हटा देता है और फाइलों को पुनर्व्यवस्थित करता है और संचालन के अनुकूलन के लिए फाइल और अप्रयुक्त डिस्क स्थान पर व्यवस्थित करता है।

(a) Backup

(b) Disk cleanup

(c) Disk defragmenter

(d) Restore

(e) Disk restorer

View Answer

S9.Ans. (c)

Sol. Disk defragmenter is a Windows utility program that located and eliminates unnecessary fragments and rearranges filed and unused to disk space to optimise operations.

डिस्क डीफ़्रेग्मेंटर एक विंडोज यूटिलिटी प्रोग्राम है जो ऑपरेशंस को ऑप्टिमाइज़ करने के लिए डिस्क स्थान पर अनावश्यक अंशों और पुनर्व्यवस्थितों को दर्ज और अप्रयुक्त करता है।


Q10. Which command is used to set a name to a disk in DOS?  

DOS में डिस्क पर नाम सेट करने के लिए किस कमांड का उपयोग किया जाता है?

(a) VOLUME

(b) VOL

(c) LABEL

(d) DISKLABEL

(e) None of these

View Answer

S10. Ans. (c)

Sol. label (command) In computing, the label is a command included with some operating systems (e.g., DOS, OS/2 and Microsoft Windows). It is used to create, change, or delete a volume label on a logical drive, such as a hard disk partition or a floppy disk.

लेबल (कमांड) कंप्यूटिंग में, लेबल कुछ ऑपरेटिंग सिस्टम (जैसे, डॉस, ओएस / 2 और माइक्रोसॉफ्ट विंडोज) के साथ शामिल एक कमांड है। इसका उपयोग लॉजिकल ड्राइव पर वॉल्यूम लेबल बनाने, बदलने या हटाने के लिए किया जाता है, जैसे कि हार्ड डिस्क विभाजन या फ्लॉपी डिस्क।


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.