General Awareness Quiz for SSC, Railway, Banking, Defence

General Awareness Quiz for Banking Update: Jan 2021

Q1. According to the World Bank’s January 2021 Global Economic Prospects report, Output is estimated to contract by _____ in the fiscal year 2020-21.

विश्व बैंक की जनवरी 2021 की ग्लोबल इकोनॉमिक प्रॉस्पेक्ट्स की रिपोर्ट के अनुसार, वित्त वर्ष 2020-21 में आउटपुट के _______ के अनुबंध का अनुमान है।

(a) 6.7%
(b) 7.2%
(c) 7.8%
(d) 8.7%
(e) 9.6%

View Answer

S1.Ans.(e)
Sol.
The World Bank estimates India’s growth to recover to 5.4% in FY22, as the rebound from a low base is offset by muted private investment growth given financial sector weaknesses.


Q2. The Government of India and which bank have signed a loan agreement for lending $1,000 million to support the rural infrastructure in the country and the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee scheme?

भारत सरकार और किस बैंक ने देश में ग्रामीण बुनियादी ढांचे और महात्मा गांधी राष्ट्रीय ग्रामीण रोजगार गारंटी योजना का समर्थन करने के लिए $ 1,000 मिलियन उधार देने के लिए एक ऋण समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं?

(a) Asian Development Bank
(b) Asian Infrastructure Investment Bank
(c) New Development Bank
(d) World Bank
(e) Bank of Japan

View Answer

S2.Ans.(c)
Sol.
The Government of India and the New Development Bank (NDB) signed a loan agreement for lending $1,000 million for ‘supporting India’s economic recovery from COVID-19’ by supporting expenditures on rural infrastructure related to natural resource management (NRM) and rural employment generation under Government of India’s Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS).


Q3. Which public sector bank has decided to exit from the housing finance business?

किस सार्वजनिक क्षेत्र के बैंक ने आवास वित्त व्यवसाय से बाहर निकलने का फैसला किया है?

(a) Canara Bank
(b) Central Bank of India
(c) Union Bank of India
(d) Bank of India
(e) Bank of Baroda

View Answer

S3.Ans.(b)
Sol.
State-owned Central Bank of India will exit the housing finance joint venture.


Q4. To recapitalize which public sector bank, in a first of kind move the central government has issued Rs 5,500 crore in zero-coupon bonds?

किस सार्वजनिक क्षेत्र के बैंक के पुनर्पूंजीकरण (Recapitalise) हेतु 5,500 करोड़ रुपए की कीमत के स्पेशल ज़ीरो कूपन रिकैपिटलाइजेशन बॉण्ड्स (Special Zero Coupon Recapitalisation Bonds) जारी किये हैं।   

(a) Punjab National Bank
(b) Punjab and Sindh Bank
(c) Bank of India
(d) Canara Bank
(e) Union Bank of India

View Answer

S4.Ans.(b)
Sol.
Central Government has issued Rs 5,500 crore in zero-coupon bonds to recapitalize Punjab and Sind Bank (P&SB).


Q5. Who is the head of the committee constituted by RBI regarding the restructuring of loans impacted by COVID?

COVID द्वारा प्रभावित ऋणों के पुनर्गठन के संबंध में RBI द्वारा गठित समिति के प्रमुख कौन हैं?

(a) Rajiv Maharishi
(b) Uday Kotak
(c) Usha Thorat
(d) KV Kamath
(e) Urjit Patel

View Answer

S5.Ans.(d)
Sol.
The committee appointed by Reserve Bank of India headed by KV Kamath for finalizing loan resolution plans.


READ DAILY HINDU EDITORIAL VOCABULARY USEFUL FOR ALL COMPETITIVE EXAM


Q6. Which bank has launched its new brand campaign titled ‘Contactless Connections’, to spreads the message that love and care can be shared even during this difficult period where social distancing is the norm?

किस बैंक ने ‘कॉन्टैक्टलेस कनेक्शंस’ नाम से अपना नया ब्रांड अभियान शुरू किया है, जिससे यह संदेश फैल सके कि इस कठिन अवधि के दौरान भी प्यार और देखभाल को साझा किया जा सकता है, जहां सोशल डिस्टेंसिंग आदर्श है?

(a) SBI Card
(b) ICICI Bank
(c) HDFC Bank
(d) Yes Bank
(e) Axis Bank

View Answer

S6.Ans.(a)
Sol.
SBI Card has launched its brand campaign titled ‘Contactless Connections’, which aims to spreads the message that love and care can be shared even during this difficult period where social distancing is the norm.


Q7. In partnership with which fintech company the Yes Bank has launched ‘Yes Private Prime Credit Card’ for the Affluent and Ultra High-Net-Worth-Individuals of India?

किस फिनटेक कंपनी के साथ साझेदारी में, यस बैंक ने भारत के संपन्न और अल्ट्रा हाई-नेट-वर्थ-इंडिविजुअल के लिए ‘यस प्राइवेट प्राइम क्रेडिट कार्ड’ लॉन्च किया है?

(a) VISA
(b) Google Pay
(c) Mastercard
(d) Rupay
(e) NPCI

View Answer

S7.Ans.(c)
Sol.
YES Bank in partnership with Mastercard launched ‘Yes Private Prime Credit Card’ for the Affluent and Ultra High-Net-Worth-Individuals (HNWIs) of India.


Q8. In association with which bank the Ewire Softtech, under Kerala Startup Mission, has launched a prepaid card in association enabling the next-generation payment platform provider chart an all-India presence?

केरल स्टार्टअप मिशन के तहत, एवीआर सॉफ्टटेक ने किस बैंक के साथ मिलकर एसोसिएशन में प्रीपेड कार्ड लॉन्च किया है, जो अगली पीढ़ी के पेमेंट प्लेटफॉर्म प्रोवाइडर चार्ट को अखिल भारतीय उपस्थिति में सक्षम बनाता है?

(a) HDFC Bank
(b) ICICI Bank
(c) Yes Bank
(d) RBL Bank
(e) IndusInd Bank

View Answer

S8.Ans.(c)
Sol. Ewire Softtech, under Kerala Startup Mission, has launched a prepaid card in association with YES Bank, enabling the next-generation payment platform provider chart an all-India presence.


Q9. The Rating agency CRISIL has projected what per cent of contraction in India’s GDP in the ongoing financial year 2020-21?

रेटिंग एजेंसी CRISIL ने चालू वित्त वर्ष 2020-21 में भारत के GDP में कितने प्रतिशत के संकुचन का अनुमान लगाया है?

(a) 7.7%
(b) 7.9%
(c) 8.4%
(d) 8.8%
(e) 8.9%

View Answer

S9.Ans.(a)
Sol.
Rating agency CRISIL has lowered the contraction rate of India’s GDP and forecasted growth rate of Indian economy to contract 7.7% in the ongoing fiscal 2020-21.


Q10. Which of the following has launched e-agricultural spot market platform ‘BEAM’?

निम्नलिखित में से किसने ई-एग्रीकल्चरल स्पॉट मार्केट प्लेटफॉर्म ‘BEAM’ लॉन्च किया है?

(a) Bombay Stock Exchange
(b) National Stock Exchange
(c) Bangalore Stock Exchange
(d) India International Exchange
(e) NSE International Exchange

View Answer

S10.Ans.(a)
Sol.
Bombay Stock Exchange (BSE) launched ‘BSE E-Agricultural Markets Ltd (BEAM)’ for agricultural commodities.


Q11. Which of the following bank launches online portal ‘Infinite India’ for foreign firms expanding in India?

निम्नलिखित में से कौन-सा बैंक भारत में विस्तार करने वाली विदेशी कंपनियों के लिए ऑनलाइन पोर्टल ‘Infinite India’ लॉन्च करता है?

(a) HDFC Bank
(b) ICICI Bank
(c) Axis Bank
(d) SBI
(e) Indian Overseas Bank

View Answer

S11.Ans.(b)
Sol.
ICICI Bank has rolled out online portal ‘Infinite India’ to support foreign companies to establish or expand business in India.


Q12. Bank of Baroda has signed MoU with which of the following forces for ‘Baroda Military Salary Package’?

बैंक ऑफ बड़ौदा ने ‘बड़ौदा सैन्य वेतन पैकेज’ के लिए निम्नलिखित में से किस सेना के साथ समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं?

(a) Indian Army
(b) Indian Navy
(c) Indian Air Force
(d) Central Armed Police Force
(e) Border Security Forces

View Answer

S12.Ans.(a)
Sol.
Indian Army and Bank of Baroda have entered into MoU for Baroda Military Salary Package.


Q13. Which public sector bank has launched ‘FX 4 U’, a new technology(tech) product to enable internet banking users to handle forex transactions seamlessly?

किस सार्वजनिक क्षेत्र के बैंक ने एक नई तकनीक (tech) उत्पाद, ‘FX 4 U’ लॉन्च किया है, जो इंटरनेट बैंकिंग उपयोगकर्ताओं को विदेशी मुद्रा लेनदेन को मूल रूप से संभालने में सक्षम बनाता है। 

(a) Punjab National Bank
(b) Bank of Baroda
(c) Bank of India
(d) Canara Bank
(e) Union Bank of India

View Answer

S13.Ans.(d)
Sol.
Canara Bank has launched a new technology product FX4U.


Q14. Which Payments Bank has unveiled a new digital payment app DakPay?

किस पेमेंट्स बैंक ने एक नए डिजिटल पेमेंट ऐप DakPay का अनावरण किया है?

(a) India Post Payments Bank
(b) Airtel Payments Bank Limited
(c) India Post Payments Bank Limited
(d) Fino Payments Bank Limited
(e) Paytm Payments Bank Limited

View Answer

S14.Ans.(a)
Sol.
Department of Posts and India Post Payments Bank unveiled a new digital payment app DakPay.


Q15. Which of the following banks are identified as Domestic Systemically Important Banks in India?

निम्नलिखित में से किस बैंक को भारत में घरेलू व्यवस्थित रूप से महत्वपूर्ण बैंकों के रूप में पहचाना जाता है?

(a) SBI, ICICI Bank, and HDFC Bank
(b) SBI, Axis Bank, and HDFC Bank
(c) Axis Bank, Canara Bank, SBI
(d) Canara Bank, ICICI Bank, Axis Bank
(e) None of the above

View Answer

S15.Ans.(a)
Sol.
Reserve Bank of India has notified SBI, ICICI Bank, and HDFC Bank as Domestic Systemically Important Banks (D-SIBs)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.