General Awareness Quiz for SSC, Railway, Banking, Defence

General Awareness Quiz on Important Awards 2020-2021

Q1. Asia Game Changer Award 2020 has been given to

(a)Akshay Kumar
(b)Chef Vikas Khanna
(c)Sonu Sood
(d)Narendra Kumar
(e)Margaret Atwood

View Answer

S1.Ans.(b)
Sol.
Asia Game Changer Award 2020 has been given to Chef Vikas Khanna.


Q2. P C Mahalanobis Lifetime Achievement Award has been given to-

(a)Shaktikanta Das
(b)Urijit Patel
(c)Bimal Jalan
(d)C Rangarajan
(e)Raghuram Rajan

View Answer

S2.Ans.(d)
Sol.
P C Mahalanobis Lifetime Achievement Award has been given to C Rangarajan.


Q3. 2020 Diana Award has been given to-

(a)Kritika Pandey
(b)Sudha Painuli
(c)Freya Thakral
(d)Ratnakar Matkari
(e)K Sivan

View Answer

S3.Ans.(c)
Sol.
2020 Diana Award has been given to Freya Thakral.


Q4. SDG Special Humanitarian Action Award has been given to-

(a)Gurpreet Singh Sandhu
(b)Sanju Yadav
(c)Margaret Atwood
(d)Dia Mirza
(e)Sonu Sood

View Answer

S4.Ans.(e)
Sol.
SDG Special Humanitarian Action Award has been given to Sonu Sood.


Q5. Who has been awarded the prestigious International Children’s Peace Prize 2020?

(a)Sadat Rahman
(b)Ramesh Pokhriyal
(c)Dr Susanta Kar
(d)M Venkaiah Naidu
(e)Naseeruddin Shah

View Answer

S5.Ans.(a)
Sol.
Sadat Rahman from Bangladesh has been awarded the prestigious International Children’s Peace Prize 2020.


Q6. Who has won the 2020 Booker Prize for Fiction?

(a)Ruskin Bond
(b)Douglas Stuart
(c)Dr Susanta Kar
(d)Vajubhai Vala
(e)Leishmania Donovan

View Answer

S6.Ans.(b)
Sol.
Scottish writer Douglas Stuart has won the 2020 Booker Prize for Fiction.


Q7. Who has been honoured with the 2020 Aditya Vikram Birla Kalashikhar Puraskar?

(a)Irfan Khan
(b)Rishi Kapoor
(c)Naseeruddin Shah
(d)Sushant Singh Rajput
(e)Neel Choudhary

View Answer

S7.Ans.(c)
Sol.
Veteran actor Naseeruddin Shah has been honoured with the 2020 Aditya Vikram Birla Kalashikhar Puraskar.


READ DAILY HINDU EDITORIAL VOCABULARY USEFUL FOR ALL COMPETITIVE EXAM


Q8. The Indo-American Chamber of Commerce (IACC) has presented the lifetime achievement award to-

(a)Ales Bialiatski
(b)Nityanand Nayak
(c)Prince William
(d)Aishwarya Sridhar
(e)Ratan Tata

View Answer

S8.Ans.(e)
Sol.
The Indo-American Chamber of Commerce (IACC) has presented the lifetime achievement award to business icon Ratan Tata.


Q9. Who became the first Indian woman to win the 2020 Wildlife Photographer of the Year award?

(a)Tulsi Das Chugh
(b)Jayasree Kalathil
(c)Susanta Kar
(d)Aishwarya Sridhar
(e)Irawati Karnik

View Answer

S9.Ans.(d)
Sol.
A 23-year-old, Mumbai based girl, Aishwarya Sridhar became the first Indian woman to win the 2020 Wildlife Photographer of the Year award.


Q10. Who was honoured with a Lifetime Achievement Award at the third edition of the India International Film Festival of Boston (IIFFB 2020?

(a)Irfan Khan
(b)Rishi Kapoor
(c)Naseeruddin Shah
(d)Sushant Singh Rajput
(e)Om Puri

View Answer

S10.Ans.(e)
Sol.
Late Indian actor, Om Puri was honoured with a Lifetime Achievement Award at the third edition of the India International Film Festival of Boston (IIFFB 2020).


Q11. Who was conferred with the prestigious Indira Gandhi Peace Prize for the year 2019?

(a)Sir David Attenborough
(b)Aditya Puri
(c)Margaret Atwood
(d)Narendra Modi
(e)Gurpreet Singh Sandhu

View Answer

S11.Ans.(a)
Sol.
Sir David Attenborough was conferred with the prestigious Indira Gandhi Peace Prize for the year 2019.


Q12. Who has won the 2020 Dayton Literary Peace Prize’s lifetime achievement award?

(a)Sir David Attenborough
(b)Aditya Puri
(c)Margaret Atwood
(d)Narendra Modi
(e)Gurpreet Singh Sandhu

View Answer

S12.Ans.(c)
Sol.
Margaret Atwood has won the 2020 Dayton Literary Peace Prize’s lifetime achievement award.


Q13. Who has been awarded the Ig Nobel Prize 2020 for Medical Education?

(a)Sir David Attenborough
(b)Aditya Puri
(c)Margaret Atwood
(d)Narendra Modi
(e)Gurpreet Singh Sandhu

View Answer

S13.Ans.(d)
Sol.
Narendra Modi has been awarded the Ig Nobel Prize 2020 for Medical Education.


Daily Current Affairs Video Discussion: Watch Now


Q14. Who has won the International Booker Prize 2020?

(a)Neelakantha Bhanu Prakash
(b)Shashi Tharoor
(c)Marieke Lucas Rijneveld
(d)Ruskin Bond
(e)Mary Kom

View Answer

S14.Ans.(c)
Sol.
Dutch Author, Marieke Lucas Rijneveld has won the International Booker Prize 2020 for her debut novel ‘The Discomfort of Evening’.


Q15. Which Bank has won the Central bank of the year award 2020?

(a)World Bank
(b)ADB
(c)NDB
(d)Bank of America
(e)Bank of Ghana

View Answer

S15.Ans.(e)
Sol.
“Bank of Ghana” has won the Central bank of the year award 2020.


 25 total views,  3 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.