General Awareness Quiz for SSC, Railway, Banking, Defence

General Awareness Quiz for ECGC PO & Bank Mains Exams 2021

Q1. PM inaugurated and dedicated to the nation the submarine optical fibre cable spanning 2300 KM in length. which of the following two regions does it connect?

(a) Kerala – Lakshdweep
(b) Chennai – Port Blair
(c) Chennai – Minicoy
(d) Chennai – Andaman & Nicobar Islands
(e) None of these

View Answer

S1.Ans.(d)
Sol. The 2300 Kms long submarine Optical Fibre Cable (OFC) connecting Andaman & Nicobar Islands to the mainland has been launched by the Prime Minister Shri Narendra Modi.

Q2. Which city has been chosen as the venue for the celebrations of the National handloom day 2020 for its rich tradition of Handlooms?

(a) Agra
(b) Raipur
(c) Guwahati
(d) Bhubaneswar
(e) Patna

View Answer

S2.Ans.(d)
Sol. Bhubaneswar has been chosen as the venue for the celebrations of the day for its rich tradition of Handlooms.

Q3. Thudiyurulippara hill, which has been given the status of biodiversity heritage site, is located in which state?

(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Tamil Nadu
(d) Andhra Pradesh
(e) Telangana

View Answer

S3.Ans.(a)
Sol. The Biodiversity Management Committee (BMC) has formally announced the ecologically sensitive Thudiyurulippara hill in the panchayat as a biodiversity heritage site on the recommendations of the Kerala State Biodiversity Board (KSBB).

Q4. Which country has agreed to supply HAMMER missiles to India for the Rafale combat aircraft?

(a) Israel
(b) Russia
(c) France
(d) Germany
(e) USA

View Answer

S4.Ans.(c)
Sol. France has agreed to supply HAMMER missiles to India for the Rafale combat aircraft. The order for missiles is being processed under the emergency powers for acquisition given to the armed forces by the Government of India.

Q5. As per the National Education Policy 2020, 10+2 structure of school curricula is to be replaced by which curricular structure?

(a) 5+3+2+5
(b) 5+2+3+4
(c) 5+3+2+4
(d) 3+4+2+6
(e) 5+3+3+4

View Answer

S5.Ans.(e)
Sol. The National Education Policy 2020 has been passed by the Union Cabinet under which the old educational structure of 10+2 system has been shifted by 5+3+3+4 system.

Q6. 51st International Film Festival of India (IFFI) will take place in which state?

(a) Assam
(b) Maharashtra
(c) Karnataka
(d) Goa
(e) Uttar Pradesh

View Answer

S6.Ans.(d)
Sol. 51st International Film Festival of India (IFFI) will be held in Goa, from November 20th to 28th. This film festival is a hybrid film festival due to COVID 19, would screen films on the official digital platform along with the theatrical screenings.

Q7. Which state will construct a state-of-the-art the largest Tribal freedom fighters’ Museum of national importance?

(a) Gujarat
(b) Karnataka
(c) Tamil Nadu
(d) Haryana
(e) Telangana

View Answer

S7.Ans.(a)
Sol. The Tribal Affairs Ministry has stated that all the nine museums dedicated to tribal freedom fighters will be completed by 2022.The largest of these museums is being built in Rajpipla in Gujarat at a cost of Rs 102.55 crores.

Q8. The e-book ‘Standard Treatment Guidelines for the Management of Substance Use Disorders and Behavioural Addictions’ is released by

(a) Ramesh Pokhriyal
(b) Harsh Vardhan
(c) Yogi Adityanath
(d) Prakash Javadekar
(e) None of these

View Answer

S8.Ans.(b)
Sol. Health Minister Dr Harsh Vardhan today released e-book on Standard Treatment Guidelines for the Management of Substance Use Disorders and Behavioral Addictions.

Q9. Which day is celebrated as Sadbhavana Diwas or Harmony Day?

(a) 27th August
(b) 21th August
(c) 15th August
(d) 19th August
(e) 20th August

View Answer

S9.Ans.(e)
Sol. Every year on 20th August, the birth anniversary of Rajiv Gandhi is celebrated as Sadbhavana Diwas or Harmony Day.

Q10. Name the organization, which has collaborated with Fiserv, Inc. for digital transformation.

(a) CBI Financial Solutions Limited
(b) BOI Financial Solutions Limited
(c) BOB Financial Solutions Limited
(d) SBI Financial Solutions Limited
(e) None of these

View Answer

S10.Ans.(c)
Sol. Bank of Baroda(BOB)’s Credit Card Arm Readies for Digital Transformation with Implementation of Fiserv Technology – Fiserv, Inc. BOB Financial Solutions Limited (BFSL), a wholly owned subsidiary of Bank of Baroda, has chosen Fiserv, Inc.

Q11. India has extended Line of Credit worth ______ million US dollars to the Government of Maldives for the expansion of fishing facilities at Maldives Industrial Fisheries Company (MIFCO).

(a) 32 million US dollars
(b) 25 million US dollars
(c) 12 million US dollars
(d) 18 million US dollars
(e) 50 million US dollars

View Answer

S11.Ans.(d)
Sol. A Line of Credit of worth 18 million US dollars has been extended by the Government of India to the Government of Maldives. The Line of Credit has been extended with the primary objective of expanding the fishing facilities at Maldives Industrial Fisheries Company (MIFCO).

Q12. Which Bank will acquire 17% stake in Max Life Insurance instead of 29%?

(a) HDFC Bank
(b) ICICI Bank
(c) HSBC India
(d) IndusInd Bank
(e) Axis Bank

View Answer

S12.Ans.(e)
Sol. Axis Bank decided to cut down on its investments in Max Life Insurance. It now plans to acquire 17.002 per cent of the equity share capital of the Max life insurer. This will result in total ownership of 18 per cent post the transaction.

Q13. Which General Insurance Company has launched “ Shagun – Gift an insurance policy ”?

(a) Reliance
(b) SBI
(c) ICICI
(d) Bajaj Allianz
(e) None of these

View Answer

S13.Ans.(b)
Sol. SBI General Insurance has launched a first-of-its-kind insurance product called ‘Shagun – Gift an Insurance”, which is a unique gift of Personal Accident policy. The unique feature of this policy is that it can be gifted to anyone.

Q14. Flipkart has signed an MoU with One District, One Product scheme of the government of which state to bring the artisans, weavers and craftsmen under the ODOP scheme into the scope of the “Flipkart Samarth” initiative.

(a) Andhra Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Arunachal Pradesh
(d) Uttar Pradesh
(e) Karnataka

View Answer

S14.Ans.(d)
Sol. E-commerce marketplace, Flipkart has signed an MoU with One District, One Product (ODOP) scheme of the Government of Uttar Pradesh. The MoU will bring the artisans, weavers and craftsmen under the ODOP scheme into the scope of the “Flipkart Samarth” initiative.

Q15. Which IIT have bagged the Gandhian Young Technological Innovation Awards 2020 for generating power from wet clothes?

(a) IIT Bombay
(b) IIT Kharagpur
(c) IIT (BHU)
(d) IIT Delhi
(e) None of these

View Answer

S15.Ans.(b)
Sol. A group of researchers from IIT Kharagpur has conferred the ‘Gandhian Young Technological Innovation Awards 2020’ for developing a mechanism for generating electricity from wet clothes left under sunlight to dry.


 68 total views,  1 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.