General Awareness Quiz for SSC, Railway, Banking, Defence

General Awareness Quiz for all Competitive Exams

Q1. The UN recognised World Wildlife Day is observed on which day?

(a) March 2
(b) March 3
(c) March 1
(d) March 4
(e) March 5

View Answer

S1. Ans.(b)
Sol. The World Wildlife Day is observed every year on March 3 to celebrate and raise awareness about the world’s wild fauna and flora.


Q2. The Indian Air Force (IAF) is taking part in the multi-national Exercise Desert Flag-VI for the first time. The exercise is organised by which country annual?

(a) United Kingdom
(b) France
(c) United Arab Emirates
(d) United States
(e) Oman

View Answer

S2. Ans.(c)
Sol. Ex Desert Flag is an annual multi-national large force employment warfare exercise hosted by the United Arab Emirates Air Force.


Q3. The ‘Sugamya Bharat App’ has been launched by which ministry to accessibility-related problems?

(a) Ministry of External Affairs
(b) Ministry of Women and Child Development
(c) Ministry of Tribal Affairs
(d) Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
(e) Ministry of Social Justice and Empowerment

View Answer

S3. Ans.(e)
Sol. Union Minister for Social Justice and Empowerment Shri Thaawarchand Gehlot launched the “Sugamya Bharat App” on March 02, 2021, through video conference in New Delhi.


Q4. Which day of the year is observed as the World Hearing Day by WHO?

(a) 1 March
(b) 2 March
(c) 3 March
(d) 4 March
(e) 5 March

View Answer

S4. Ans.(c)
Sol. World Hearing Day is held on 3 March each year by World Health Organisation (WHO) to raise awareness on how to prevent deafness and hearing loss and promote ear and hearing care across the world.


Q5. Who has been appointed as the CEO of this Sansad Television?

(a) Om Birla
(b) M. Venkaiah Naidu
(c) Naresh Jain
(d) Ravi Capoor
(e) Vimal Verma

View Answer

S5. Ans.(d)
Sol. Ravi Capoor, a retired IAS officer of the 1986 batch, has been appointed as the Chief Executive Officer (CEO) of Sansad TV for one year.


Q6. Nand Kumar Singh Chauhan, who has passed away recently, was a representative from which state?

(a) Madhya Pradesh
(b) Bihar
(c) Rajasthan
(d) Uttarakhand
(e) Uttar Pradesh

View Answer

S6. Ans.(a)
Sol. Nand Kumar Singh Chauhan, the Bharatiya Janata Party (BJP) MP from Khandwa in Madhya Pradesh, has passed away, while undergoing treatment after testing positive for COVID-19.


Q7. What is the theme of World Wildlife Day 2021?

(a) Life below Water: for People and Planet
(b) Forests and Livelihoods: Sustaining People and Planet
(c) Listen to the young voices
(d) Sustaining all life on earth
(e) Wildlife crime

View Answer

S7. Ans.(b)
Sol. World Wildlife Day will be celebrated in 2021 under the theme “Forests and Livelihoods: Sustaining People and Planet”.


Q8. What is the theme of the 2021 World Hearing Day?

(a) Hear the Future
(b) Check your hearing
(c) Don’t let hearing loss limit you. Hearing for life
(d) Hearing care for ALL!: Screen, Rehabilitate, Communicate
(e) Make Listening Safe

View Answer

S8. Ans.(d)
Sol. The theme of World Hearing Day 2021 is Hearing care for ALL!: Screen, Rehabilitate, Communicate.


Q9. What was the Revenue collected from Goods and Services Tax (GST) in February 2021?

(a) Rs 1,05,491 crore
(b) Rs 1,13,143 crore
(c) Rs 1,23,247 crore
(d) Rs 1,32,149 crore
(e) Rs 1,43,140 crore

View Answer

S9. Ans.(b)
Sol. The gross GST revenue collected in the month of February 2021 is ? 1,13,143 crore of which CGST is ? 21,092 crore, SGST is ? 27,273 crore, IGST is ? 55,253 crore (including ? 24,382 crore collected on import of goods) and Cess is ? 9,525 crore (including ? 660 crore collected on import of goods).


Q10. Which state’s CM has launched the ”Gharoki Pechan, Chelik Naam” scheme?

(a) Uttarakhand
(b) Sikkim
(c) West Bengal
(d) Bihar
(e) Uttar Pradesh

View Answer

S10. Ans.(a)
Sol. Uttarakhand Chief Minister Trivendra Singh Rawat on Saturday launched “Gharoki Paachan, Chelik Naam” (daughter”s name is a home”s identity) programme and development schemes worth Rs 42 crore in Nainital.


Q11. Who among the following has won the men’s singles titles at the 2021 Uganda International Badminton tournament in Kampala?

(a) Sandeep Gupta
(b) B. Sai Praneeth
(c) Varun Kapur
(d) Srikanth Kidambi
(e) Pullela Gopichand

View Answer

S11. Ans.(c)
Sol. India’s Varun Kapur has clinched the men’s singles titles respectively at the 2021 Uganda International Badminton tournament in Kampala.


Q12. Which football team has won the ISL League Football Winners Shield?

(a) FC Goa
(b) Kerala Blasters FC
(c) Bengaluru FC
(d) Mumbai City FC
(e) Mohun Bagan A.C.

View Answer

S12. Ans.(d)
Sol. Mumbai City FC scripted a 2-0 triumph over ATK Mohun Bagan (ATKMB) at the GMC Stadium in Bambolim on February 28, 2021 to bag the ISL League Winners Shield and the coveted AFC Champions League spot that comes with it.


Q13. Who among the following has been appointed as MD & CEO Of Central Bank Of India?

(a) Swati Bisht
(b) Vinod Mittal
(c) Chandan Agarwal
(d) Ravi Tiwari
(e) Matam Venkata Rao

View Answer

S13. Ans.(e)
Sol. Matam Venkata Rao Assumes Charge As MD & CEO Of Central Bank Of India.


Q14. Which actor has won the “Best Performance by an Actor (Male) in a Motion Picture – Drama” award at the 78th Golden Globe Awards 2021?

(a) Chadwick Boseman
(b) Chloé Zhao
(c) Sacha Baron Cohen
(d) Daniel Kaluuya
(e) Mark Ruffalo

View Answer

S14. Ans.(a)
Sol. Chadwick Boseman has won the “Best Performance by an Actor (Male) in a Motion Picture – Drama” award at the 78th Golden Globe Awards 2021.


Q15. Who among the following takes additional charge as CRPF DG?

(a) Alok Singh Kler
(b) Kuldiep Singh
(c) Raj Shukla
(d) Manoj Pande
(e) Iqroop Singh Ghuman

View Answer

S15. Ans.(b)
Sol. IPS officer Kuldiep Singh has been assigned to “look after” the charge of CRPF director general (DG) after incumbent chief A P Maheshwari retires.


 254 total views,  1 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.