English Language Quiz for all Competitive Exams

Daily English Language Quiz for all Competitive Exams

Directions (1-5): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (e). (Ignore errors of punctuation, if any.)

Q1. He was asked (a)/ to complete (b)/ this assignment (c)/ before arriving on leave. (d)/ No error. (e)

(a) a
(b) b
(c) c
(d) d
(e) e

View Answer

S1. Ans. (d)
Sol. Use ‘going’ in place of ‘arriving’ as ‘go on leave’ is idiomatic.


Q2. Mr. Sen was (a)/ educated (b)/ with the presidency college (c)/ in Calcutta. (d)/ No error. (e)

(a) a
(b) b
(c) c
(d) d
(e) e

View Answer

S2. Ans. (c)
Sol. Use ‘at’ in place of ‘with’.


Q3. Almost ten years (a)/ experience (b)/ as a manager is essential (c)/ for the post. (d)/ No error. (e)

(a) a
(b) b
(c) c
(d) d
(e) e

View Answer

S3. Ans. (a)
Sol. Use years’ (with apostrophe {‘}) in place of years.


Q4. The fact, as brought out by all the newspapers are (a)/ that global (b)/ tele- communication (c)/ market is not very global. (d)/ No error. (e)

(a) a
(b) b
(c) c
(d) d
(e) e

View Answer

S4. Ans. (a)
Sol. Use ‘is’ in place of ‘are’ as the subject ‘the fact’ is in third person, singular number.


Q5. This (a)/ train takes perfectly (b)/ ten hours (c)/ to reach Calcutta (e)/ All correct.

(a) a
(b) b
(c) c
(d) d
(e) e

View Answer

S5. Ans. (b)
Sol. Use ‘completely’, ‘totally’ or ‘exactly’ but not perfectly in this sentence.


Directions (6-10): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D) and (E) and in the proper sequence to form ameaningful paragraph, then answer the questions given below them.
A. The upsurge of public activism against the setting up of Special Economic Zones, which eventually forced the State Government to announce the scrapping of all 15 such projects, is an impressive case in point.
B. Early last year, a similar agitation coerced the government in to calling for a revision of the Goa Regional Plan 2011, a controversial document that opened up large swathes of land, including green belts and coastal stretches, for construction.
C. The broad–based agitation against SEZs has demonstrated the power of popular protest in the State.
D. Those opposed to the projects had questioned the propriety of the government acquiring large tracts of land and then selling them to promoters at low prices.
E. A coastal State with an area of 3,700 square kilometers and a population of about 1.4 million, Goa has always been extremely sensitive to the impact of unrestrained economic development.

Q6. Which of the following should be the FIRST sentence?

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

View Answer

S6. Ans. (e)
Sol. The arrangement EABDC is correct.


Q7. Which of the following should be the SECOND sentence?

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

View Answer

S7. Ans. (a)
Sol. The arrangement EABDC is correct.


Q8. Which of the following should be the THIRD sentence?

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

View Answer

S8. Ans. (b)
Sol. The arrangement EABDC is correct.


Q9. Which of the following should be the FOURTH sentence?

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

View Answer

S9. Ans. (d)
Sol. The arrangement EABDC is correct.


Q10. Which of the following shouldbe the FIFTH (LAST)sentence?

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

View Answer

S10. Ans. (c)
Sol. The arrangement EABDC is correct.


Directions (11-15): The Following questions have two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

Q11. We have never been ones to draw attention to ourselves; that, however, doesn’t mean we are a nation of _______________ because we’ve always welcomed the world, not just with a smile but making our island home as _______________ as possible through well connected transport systems.

(a) recluses, accessible
(b) diffident, hospitable
(c) bigheads, unique
(d) regressives, relaxed
(e) Xenophobics, wonderful

View Answer

S11. Ans. (a)


Q12. When you are leading an organisation through a recession, you’re undoubtedly introducing major changes and _______________ encountering resistance to them, but, your biggest critic can be turned into your ardent ______________ if you have the courage to listen carefully.

(a) Undeniably, friend
(b) Rigorously, confidant
(c) Practically, employee
(d) Inevitably, advocate
(e) Inarguably, partisan

View Answer

S12. Ans. (d)


Q13. Textbook publishers are scrambling to position themselves for a revolution in the way they do business, as they rethink their decades-old model of___________ , printed tomes sold at premium prices, consequent to the ______________ of new technology like the e-reader.

(a) outdated, trend
(b) massive, proliferation
(c) traditional, thriving
(d) elaborate, predominance
(e) antiquated, advancement

View Answer

S13. Ans. (b)


Q14. Even the vaccinated have no defense; flu shots shield against influenza variants that health experts have anticipated, not against other, ______________ kinds, and, finding rio deterrent, the new strains spread, ______________ causing illness and death all over.

(a) new, pervasively
(b) mutated, globally
(c) unforeseen, unabated
(d) adverse, irrefutably
(e) unhackneyed ,inescapably

View Answer

S14. Ans. (c)


Q15. __________ advances in crop improvement, agro techniques, plant protection and storage are ___________ of rural prosperity.

(a) Scientific, pioneers
(b) Economic, facilitators
(c) Technological, harbingers
(d)Infrastructural, initiators
(e) Massive, vital

View Answer

S15. Ans. (c)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.