Computer Knowledge

Daily Computer Knowledge Quiz for all Competitive Exams

Computer Awareness section will definitely help you to increase your overall score if in case other sections are more difficult than the expectation. We are giving you a question set based on the types and patterns of questions asked in the Computer Knowledge section in previous years.

Download Computer Capsule for IBPS RRB Clerk & RRB PO Mains PDF

Click Here

Q1. The term attribute refers to a ___________ of a table.

(a) Record
(b) Column
(c) Tuple
(d) Key
(e) Relation

View Answer

S1.Ans.(b)
Sol.
The attribute may refer to columns in a table and tuple refers to rows in a table.


Q2.Before use of DBMS information was stored using:

(a) Cloud Storage
(b) Data System
(c) File Management System
(d) Cloud Computing
(e) None of these

View Answer

S2.Ans.(c)
Sol. Earlier File Management Systems were used, before the usage of DBMS.


Q3.What does JAR stand for?

(a) JQuerry Application Rapid-development
(b) Java Application Resolution
(c) Java Archive
(d) JQuerry Application Resolution
(e) None of the above

View Answer

S3.Ans.(c)
Sol. In software, JAR (Java Archive) is a package file format typically used to aggregate many Java class files and associated metadata and resources (text, images, etc.) into one file to distribute application software or libraries on the Java platform.


Q4.Which among the following option specifies this action: Holding the mouse button down while moving an object of text?

(a) Moving
(b) Dragging
(c) Saving
(d) Highlighting
(e) None of these

View Answer

S4. Ans. (b)
Sol. Dragging is the gesture of Holding the mouse button down while moving an object of text or image or any file or its part.


Q5.Name the program a personal computer’s microprocessor uses to get the computer system started after you turn it on.

(a) BIOS
(b) VAIO
(c) I/O
(d) AVG
(e) VMware

View Answer

S5. Ans. (a)
Sol. BIOS (basic input/output system) is the program a personal computer’s microprocessor uses to get the computer system started after you turn it on. It also manages data flow between the computer’s operating system and attached devices such as the hard disk, video adapter, keyboard, mouse and printer.


Q6.Which of the following is the communication protocol that sets the standard used by almost every computer that accesses web based information?

(a) XML
(b) DML
(c) HTTP
(d) HTML
(e) RIP

View Answer

S6.Ans. (c)
Sol. The Hypertext Transfer Protocol (HTTP) is an application protocol for distributed, collaborative, hypermedia information systems. HTTP is the foundation of data communication for the World Wide Web.


Q7.What is the attempt to acquire sensitive information such as usernames, passwords, and credit card details (and sometimes, indirectly, money) by masquerading as a trustworthy entity in an electronic communication?

(a) Phishing
(b) Spoofing
(c) Identity theft
(d) Authentication
(e) Spamming

View Answer

S7. Ans.(a)
Sol. Phishing is typically carried out by e-mail spoofing or instant messaging, and it often directs users to enter details at a fake website whose look and feel are almost identical to the legitimate one.


Q8.Which one of the following is an Indian super computer?

(a) Tianhe-2
(b) VIRGO
(c) Titan
(d) Shaheen II
(e) None of these

View Answer

S8. Ans.(b)
Sol. VIRGO is a supercomputer that was developed by IIT Madras. Tianhe-2 is a super computer that was built by China. Titan is a supercomputer that belongs to USA and Shaheen II is a supercomputer that was built by Saudi Arabia.


Q9.Digital computers use a ________ system to encode data and programs.

(a) Semiconductor
(b) Decimal
(c) Binary
(d) RAM
(e) ROM

View Answer

S9. Ans. (c)
Sol. Digital Computers use Binary System.


Q10.Communication channel is shared by all the machines on the network in:

(a) broadcast network
(b) unicast network
(c) multicast network
(d) Internet Protocol Address
(e) none of the above

View Answer

S10.Ans.(a)
Sol. Broadcast networks: It has a single communication channel that is shared by all the machines on the network. Short messages, called packets in certain contexts, sent by any machine are received by all the others.


READ DAILY CURRENT AFFAIRS IN HINDI

2 Replies to “Daily Computer Knowledge Quiz for all Competitive Exams”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.