Current Affairs Quiz in Hindi

20th May 2020 Current Affairs in Hindi

प्रिय पाठक, नीचे दिए गए वीडियो को देखें जिसमें मैंने 20 मई 2020 के सभी महत्वपूर्ण वर्तमान प्रश्नों पर चर्चा की है

1. विश्‍व स्‍वास्‍थ्‍य सभा (World health assembly) में कोविड-19 को लेकर किस तरह की जांच के लिए WHO तैयार हुआ है?

In the World Health Assembly, WHO is agreed for what kind of investigation regarding Covid-19?

उत्तर: a और b


2. विश्व स्वास्थ्य सभा के 73वें सत्र के दौरान भारत की ओर से किसने प्रतिनिधित्‍व किया?

Who represented on behalf of India during the 73rd session of the World Health Assembly?


उत्तर: डॉ. हर्षवर्धन – Union Health Minister


3. नेपाल ने अपने नए नक्‍शे (Map) में भारत के किस हिस्‍से को भी शामिल दिखाया है?

Which part of India has been shown by Nepal in its new map?


उत्तर: उपरोक्‍त सभी


4. कौन सा बैंक वीडियो के माध्यम से केवाईसी स्वीकार करने वाला देश का पहला बैंक बन गया

Which bank become the first bank in the country to accept KYC through video?

उत्तर: कोटक महिंद्रा बैंक


5. नियमों का पालन नहीं करने पर आरबीआई ने कितने नॉन बैंकिंग फाइनेंस कंपनीज (एनबीएफसी) का लाइसेंस रद्द किया?

How many non-banking finance companies (NBFCs) have their licenses been canceled by the RBI for not following the rules?


उत्तर: 14


6. केंद्र सरकार ने किन शहरों को कचरा मुक्त पांच सितारा शहर घोषित किया है?

Which cities have been declared as waste-free five star cities by the central government?

उत्तर: अंबिकापुर और राजघाट, सूरत और मैसूर, इंदौर और नवी मुंबई


7. सारे देश में कितने मंडियों को ई-एनएएम राष्ट्रीय कृषि बाजार से जोड़ा गया है?

How many mandis across the county have been connected to e-NAM National Agriculture Market


उत्तर: 1000


8. कोविड-19 महामारी के बीच बिना दर्शकों के कौन सा पहला यूरोपीय फुटबॉल टूर्नामेंट शुरू हुआ?

Which first European football tournament started without an audience amid the Kovid-19 epidemic?


उत्तर: बुंदेसलिगा – German Bundesliga


9. निम्नलिखित में से किसने ICC समिति का नेतृत्व किया जिसने कोविद -19 महामारी के कारण लार पर प्रतिबंध लगाने की सिफारिश की?

Who among the following led the ICC committee that recommended a ban on saliva due to Covid-19 pandemic?


उत्तर: Anil Kumble


10. नेशनल रीयल एस्टेट डेवलपमेंट काउंसिल (नारेडको) का महानिदेशक किसे नियुक्‍त किया गया है?

Who has been appointed the Director General of National Real Estate Development Council (NAREDCO)?


उत्तर: राजेश गोयल


11. किस राज्य सरकार ने प्रवासी श्रम के लिए “चरण पादुका” अभियान शुरू किया है?

Which state government has launched “Charan Paduka” campaign for migrant labour ?


उत्तर: Madhya Pradesh


12. रक्षा मंत्री राजनाथ सिंह ने Defence Testing Infrastructure Scheme (DTIS) को कितने करोड़ रुपये की मंजूरी दी है?

How many crore rupees have been approved by Defense Minister Rajnath Singh for Defense Testing Infrastructure Scheme (DTIS)?


उत्तर: 400 करोड़ रुपये


You can download the PDF from here – Download Now.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.